GÖRAN HÄGGLUND, FATTIGDOM, BROTT OCH STRAFF

I Sverige, särskilt i storstadsområdena, finns problemområden som ingen politiker tycks ta sig an. Där finns arbetslöshet, dåliga bostäder, trångboddhet, fattigdom, brottslighet och dåliga skolor. De som växer upp i dessa områden växer upp i hopplöshet. Socialminister Göran Hägglunds lösning på problemen torgförde han i Svenska Dagbladet redan den 1 april 2010. Rubriken på hans artikel var ”Straff är nödvändigt”. I Almedalen den 9 april 2011 efterlyste han på nytt hårdare straff. Ordföranden i Kristdemokraternas ungdomsförbund Aron Modig vill gå ännu hårdare fram än Hägglund. Ungdomsförbundet närmar sig allt mer Sverigedemokraterna och vill bland annat införa språktest för nya medborgare.

I tidskriften Framtider 1/2010 skrev två kriminologer Anders Nilsson och Filipe Estrada om fattigdom och brott. De inledde sin artikel med två citat:

”Den enda hållbara lösningen på brottsproblemet ligger enligt min mening i en politik som botar brister och orättvisor och utjämnar ekonomiska, sociala och kulturella skillnader i samhället (Olof Palme 1972)

Here in the richest nation in the World, Where more crime is kommittet than in any other nation we  are told that the answer to this prollem is to reduce our powerty. This isn´t the answer – – – (We should) protect society from criminal, not the other way around (Ronald Reagan 1984)

De två kriminologerna framhåller att fattigdom inte ensamt kan förklara varför vissa individer i stor utsträckning begår brott även om det finns ett samband. Men de framhåller också att straffade personer i stor utsträckning är resurssvaga personer vars uppväxt kännetecknats av ekonomiska och andra resursproblem. Fattigdom har inte bara betydelse för risken att begå brott utan också för människors oro för och risk för att utsättas för brott. Bland politikerna framhåller de finns det framför allt på högerhåll en individualisering i förståelsen av sociala problem. Det är uppenbart och samtidigt skrämmande att Sverige 2011 har en socialminister som helt företräder samma linje som Ronald Reagan en gån gjorde.

Det finns ett bibelord som tycks vara styrande för regeringens politik:

”Arbetarens hunger hjälper honom att arbeta, ty hans egen mun driver på honom” (Ords 16:26)

Göran Hägglund vill naturligtvis gärna ge sken av att han har höga ambitioner i socialt avseende. Men det finns ordspråk även för detta:

”Om han gör sin röst ljuvlig, så tro honom dock icke, ty sjufaldig styggelse är i hans hjärta. (Ords 26:25

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: