FÖRBÄTTRA SKOLAN I FLENS KOMMUN

I maj i år beslutade kommunalfullmäktige att starta ett projekt för att förbättra resultaten i skolan. Enligt Eskilstuna-Kuriren den 16 augusti hade kommunen då tagit fram förslag till riktlinjer för hur projektet skulle gå till. Den 15 augusti ställde sig kommunstyrelsen positiv till att använda tre miljoner till skolprojektet. Kommunstyrelsen vill också anställa en projektledare. Kan det röra sig om en skolstrateg?
Det finns exempel på skolor som har lyckats vända dåliga betyg till bra. Ett exempel är Nossebro skola i Essunge kommun i Västergötland. Vid jämförelser mellan landets grundskolor 2007 hamnade Nossebroskolan, som är den enda i kommunen, näst sist med många elever som inte hade kompetens att fortsätta till gymnasiet. År 2010 var Nossebroskolan landets bästa. Hemligheten bakom framgången var att man ändrade sättet att arbeta. Det behövdes i Nossebroskolan inte övertid och inte heller fler anställda. Det tog således tre år att gå från näst sista plats till första. Enligt Lars Falk (A2000) så tar det lång tid att vända en nedåtgående trend. Men där har således Lars Falk fel.
Nossebroskolan goda resultat har väckt uppmärksamhet i massmedia som knappast kan, eller borde inte, ha undgått skolledare och lärare i Flens kommun. Hur det är med kommunens politiker är osäkert. Rektorn och en speciallärare från Nossebroskolan har av flera kommuner anlitats som föredragshållare. Essunge kommun är en liten kommun, men om man tar hänsyn till att Flens kommun har två grundskoleområden blir likheterna stora. Båda kommunerna har en befolkning som i många fall är lågutbildad och saknar traditioner att läsa vidare på universitet och högskolor. Det är dock tänkbart att Flens kommun har fler elever med invandrarbakgrund än Essunge kommun. I varje fall 2010 skulle Flens kommun ha kunnat ta intryck av resultaten i Essunge kommun. Det är inte en projektledare som behövs utan ett nytt sätt att arbeta i skolan. I Nossebroskolan är ofta två lärare närvarande i klassrummet det skulle det kunna vara även i Flen. Om fler lärare behövs, till exempel med hänsyn att det finns flera elever med invandrarbakgrund, så borde kommunen använda de tre miljonerna som nu offras på ett skolprojekt till att anställa fler lärare och för att inhämta erfarenheter från Nossebroskolan. Dessutom kan de medel som nu offras på det flummiga projektet ”Färdplan Flen” kunna satsas på skolan.
Skolledare, lärare politiker och föräldrar bör gå in på Internet och läsa om Nossebroskolan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: