SÄNKT RESTAURANGMOMS ETT OVANLIGT DUMT FÖRSLAG ÄVEN FÖR ATT KOMMA FRÅN FREDRIK REINFELDT

I sitt sommartal i Gustavsberg utlovade Fredrik Reinfeldt sänkt mervärdeskatt för restauranger. Det är naturligtvis svårt att beräkna vad det kommer att kosta. Tydligen rör det sig om fyra till fem miljarder. Avsikten med sänkningen är att den skall skapa nya jobb främst för ungdomar. Hur många jobb det kan bli är naturligtvis ännu svårare att beräkna. Det har talats om tre tusen. Reaktionerna kan bli många. Restaurangägarna kan öka sina vinstmarginaler. De flesta som betalar restaurangbesök ur egen portmonnä tycker nog redan att det är dyrt och i ekonomiskt oroliga tider kan många sluta att äta på restaurang även om det blir billigare. Dessutom kan det vara hälsovådligt att både äta och dricka för mycket. Att sänka restaurangmomsen är således ett osäkert projekt. Om sänkningen skulle kosta fyra fem miljarder och resultera i tre tusen nya jobb så kostar varje jobb mer än en och en halv miljon. Är detta rimlgt?
Att sänka restaurangmomsen framstår minst sagt som ett ovanligt dumt förslag även för att komma från Fredrik Reinfeldt. Sverige skall tydligen minska arbetslösheten genom att äta och dricka mer på restauranger. Samtidigt behövs mer personal både inom skola och omsorg och där skulle inte kostnaden för varje jobb bli så stor. Någon osäkerhet beträffande kostnaderna skulle inte föreligga. Pengarna skulle också kunna användas till att minska barnfattigdomen. Många fattiga familjer skulle behöva öka sin konsumtion. Det skulle också gå att investera i till exempel studentbostäder och infrastruktur. Detta skulle också ge fler arbeten.
Vad tycker allianspartierna om Fredrik Reinfeldts utspel. Tycker de att åtgärden är viktigare än vård, skola, omsorg, investeringar i bostäder och infrastruktur?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: