FLENS KOMMUN ”KASTAR LÅNADE PENGAR I SJÖN”

För några dagar sedan utkom Glimten, Flens kommuns tidning, med sitt fjärde nummer för året. Ansvarig utgivare är Lars Rådh och redaktör informationsstrategen Marianne Rynefeldt-Skog. Hon anser att det finns anledning att vara stolt.
Socialförvaltningen får enligt Glimten höga betyg både när det gäller kostnad och kvalitet. Det handlar bland annat om kommunens äldreboende, hemtjänst, korttidsboende och dagverksamhet. Det man har frågat om är bland annat bemötande och inflytande. De som är nöjda uppgår till omkring 80 procent. Frågan är om man skall var stolt när 20 procent inte är nöjda?
En oanmäld tillsyn nattetid på äldreboendena ledde till att personalen förstärktes. Tre nya 0,64-tjänster inrättades. Flens kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare. Är det då rätt att inrätta deltidstjänster? De som får tjänsterna blir sannolikt inte glada den dag de går i pension. Alla tjänster i Flens kommun borde vara heltidstjänster. Den anställde som inte vill arbeta heltid kan därefter beviljas tjänstledighet om han/hon uppfyller kraven för att få detta.
Det nya äldreboendet vid Hammarvallen blir nog som det står i Glimten Sveriges modernaste. Så synd då att det trots ett stort antal protester förlades till Hammarvallen.
Befolkningen i Flens kommun har ökat med 53 personer. Det är ju glädjande även om ökningen är tillfällig.
Det är också glädjande att den militäintresserade hembygdföreningen i Malmköping fått en knekt placerad i rondellen på vägen mot Flen. Det nämns inte i Glimten, men den är faktiskt riktigt fin.

Flens kommun har verkligen planerat för att växa.

I Flen finns 24 lediga tomter i Brogetorp och i Nybble går det att få fram 5 -7. I anslutning till äldreboendet vid Hammarvallen räknar kommunen med att det på sikt skall byggas 150 småhus.

I Malmköping finns det 6 lediga tomter och kommunen planerar ett nytt område på udden mellan Hosjön och Östersjön för 120 tomter. Enligt kommunens hemsida var byggstarten planerad till 2010, men så har det väl inte blivit.

I Hälleforsnäs finns 6 lediga tomter.

I Sparreholm finns 5 lediga tomter. Vid Hyltinge strand planerar kommunen för 30 – 50 småhus och på sikt räknar kommunen att på sågområdet uppföra 150 – 400 bostäder.

I Mellösa, i närheten av den gamla tumstocksfabriken, har kommunen iordningställt 23 tomter. De utbjöds till försäljning i juni. Ännu har ingen tomt sålts.

Totalt har Flens kommun planer för nästan 800 tomter.

Vilka har Flens kommun tänkt ska bo vid tumstocksfabriken? Ett boende där innebär långa arbetsresor, långa vägar till daghem och skolor och långa vägar till affärer. Vilka föräldrar vågar släppa ut sina barn på cykel på vägen mellan Flen och Mellösa? Hur skall ungdomar ta sig hem om de varit på träningar eller ute och roat sig? Inte heller för äldre människor kan området betraktas som attraktivt.
Området är sjönära, men de flesta tomter får nog ingen sjöutsikt. Stranden verkar dyig och Mellösasjön är på platsen smal och utsikten på andra sidan sjön består av ett järnvägsspår och skog. De lånade pengar som Flens kommun investerat i området kunde de lika gärna ha kastat i sjön.

Är det så att den personal som sysslar med planfrågor har för lite att göra och därför hittar på allt mer vilda idéer för att hålla sig själva sysselsatta. Och i den visionsyra som sprider sig som ett virus får de gehör för sina idéer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: