ANNIE LÖÖF, FREDRIK REINFELDT OCH TYDLIGHET

Söndagen den 25 september 2011 anlände tre partiledare, Reinfeldt, Björklund och Hägglund, med uppdragna mungipor till Centerpartiets riksstämma, där Annie Lööf valts till ny partiledare. Fredrik Reinfeldt uttalade med anledning av valet: ”Det är bra med tydliga politiker och bra när tydliga politiker tar långsiktigt ansvar för Sverige.”
I de flesta tidningar ansåg man att Annie Lööf i sitt tal på centerstämman var otydlig när det gällde vad hon ville åstadkomma. Hon var tydligare på den tiden hon hette Johansson. Den som då besökte hennes hemsida fann att hon hade tre böcker som ideologisk vägledning. Samtliga är utgivna på Timbros förlag. En av böckerna är ”Till världskapitalismens försvar” av Johan Norberg. I dessa krisens dagar är det inte så lätt att försvara kapitalismen.
Nästa bokval var ”Anarki, stat och utopi” från 1974, författad av Robert Nozick. I boken drar Nozick upp riktlinjer för hur samhället bör organiseras. Det han förespråkar är en nattväktarstat, där samhällets gemensamma insatser i princip begränsas till försvars- och polisverksamhet. Omfördelning av välfärd är enligt Nozick förkastlig.
Den tredje boken som Annie Johansson rekommenderade var ”Och världen skälvde” av Ayn Rand, vilken utkom 1957. Boken beskrevs av Annie Johansson som en filosofisk skönlitterär bok. Det är en övermänniskoskröna om modiga företagare som flyr från den parasiterande allmänheten i välfärdsstaten för att bygga en ny skön värld utan socialister och svaga människor. Bland andra filosofiska verk som Ayn Rand gett ut kan nämnas ”Kapitalismen: Det okända idealet” och ”Själviskhetens dygd”.
Annie Johansson förklarade att Margrethe Thatcher, som var god vän med Pinochet i Chile, var hennes politiska idol. Thatcher hämtade också inspiration från Robert Nozic och Ayn Rand. Man kan inte beskylla Annie Lööf för att vara nytänkare.
Som riksdagsledamot har Annie Lööf motionerat om platt skatt, förespråkat svenskt medlemskap i NATO, motionerat om att utreda privatisering av Utbildningsradion och motionerat om avskaffande av Lagen om anställningsskydd.
När Reinfeldt talar om att Annie Lööf är tydlig måste han avse tiden innan hon bytte namn. Reinfeldt var också tydligare innan han intog positionen som partiledare. År 1993 var han författare till boken Det sovande folket. Han ansåg att svenskarna var socialdemokratiskt hjärntvättade och skrev bland annat:

Välfärdstaten är en omöjlig konstruktion. De som kortsiktigt vinner överröstar alltid de som långsiktigt har att betala. Överge den generella välfärdspolitiken och sluta utfärda löften om att välfärden kan garanteras politiskt. Politiker skapar inga resurser och kan därför inte heller ställa ut löften om resursernas fördelning.

Reinfeldt ansåg att svenskarna var mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd. Reinfeldt ville inte se ett samhälle där människor led av svält: ”men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten”. Under Reinfeldts ledning håller den svenska välfärdsstaten på att monteras ned. Han och Annie Lööf kan nu tillsammans fortsätta på den vägen. Av Reinfeldt kan Lööf lära sig att förpacka sitt politiska budskap så att det inte direkt framstår som lika stötande som på hennes tidigare hemsida.
Centerpartiet är ett havererat parti. Partiet startade en gång i tiden för att ta till vara böndernas intresse. Partiet kämpade inte för vare sig rösträtt eller demokrati och flera framträdande bondeförbundare var rasister. Under samarbetet med socialdemokraterna under 1930-talet och 1950-talet hade man en viss framgång när det gällde böndernas intressen. Men böndernas antal minskade. Man försökte då bredda sin bas genom att 1943 byta namnet Bondeförbundet till Landsbygdspartiet – Bondeförbundet. När befolkningen på landsbygden minskade försökte man 1957 bredda basen genom att kalla sig Centerpartiet – Bondförbundet och 1958 enbart Centerpartiet. Sina största framgångar hade partiet när Torbjörn Fälldin var partiledare. Han gjorde kärnkraften till en stor fråga, men blev en svikare när Barsebäck startade. Sedan dess har partiet hela tiden minskat. När partiet försökt hitta nya nischer har man svikit. Det gäller kärnkraften där man gått med på att nya kärnkraftverk får byggas och det gäller miljö- och regionalpolitiken. Centerpartiet har aldrig varit ett folkrörelseparti och saknar ideologi. Partiet har blivit ett bihang till moderaterna fast längre höger ut.
Man kan undra hur ett parti fungerar där en person som Annie Lööf har fått en så framträdande position. Annie Lööf har fått mångas stöd efter sina personvalskampanjer. Det är uppenbart att hon har en framtoning som lockar väljare bland småländska egoistiska företagare. Men det finns varnande exempel på den typen av personer.
Centerpartiet placerar sig långt till höger om Moderata samlingspartiet. Centerpartiet är inget parti som vare sig värnar landsbygden, miljön, skyddar oss för kärnkraften eller vill ha minskade klyftor i samhället. Partiet har kidnappats av mörka krafter och har inget berättigande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: