REINFELDT! AVSKEDA CARL BILDT!

Regeringen Reinfeldt förefaller, bortsett från att olika ministrar deltar i EU-möten, att ha lämnat över utrikes- och säkerhetspolitiken till Carl Bildt.
Hela Carl Bildts politiska karriär baseras på ubåtsfrågan. Med undantag för U 137 vet vi fortfarande inte om sovjetiska eller andra ubåtar verkligen kränkt svenskt territorium. Men Carl Bildt visste. I december 1990 talade Bildt inför Kungliga Militärvetenskapsakademin. Inför denna församling målade Bildt upp en bild där Sverige under 1980-talet varje år tre gånger varit utsatt för omfattande sovjetiska ubåtsoperationer med upp till 22 ubåtar inblandade. Sovjetunionen organiserade enligt Bildt ett antal diversionsförband av vilka ett var avsett att användas mot Sverige. Ett förband kunde bestå av åtta miniubåtar med en längd av ca 30 meter, 14 ännu mindre ubåtar med en längd av ca 10 meter av vilka en del var utrustade med larvband och attackdykare utrustade med hjälpmedel för att kunna förflytta sig snabbt. Bildts föredrag publicerades även i Militärakademins tidskrift. Varför kräver ingen att Bildt redovisar vad han hade för underlag för sitt föredrag?
Var marinens rapportering av ubåtskränkningar ett sätt att försämra Sveriges förhållande till Sovjetunionen? Ingick rapporteringarna i en strategi för att misstänkliggöra Olof Palme och hans ansträngningar att åstadkomma internationell avspänning mellan stormaktsblocken? Vilka intressen styrde Carl Bildts agerande under de år ubåtsfrågan var aktuell? Gick Carl Bildt, som hade kontakt med USA:s hökar, USA:s ärenden för att försämra Sveriges förhållande till Sovjetunionen och för att driva in Sverige i NATO och EG. Den tid då rapporterna om ubåtskränkningar strömmade in var en av det kalla krigets kallaste perioder. Ubåtsfrågan, trissade upp en stämning i Sverige där den som ifrågasatte kränkningarna riskerade att bli betraktad som landsförrädare.
Bildt gjorde bort sig i ubåtsfrågan och även som utrikesminister har Bildt gjort bort sig.
Bildt påstås ha ett stort internationellt nätverk. Den 22 februari 2007 avslöjade TV 4 ett av de nätverk i vilka Carl Bildt ingått. Detta var Kommittén för Iraks befrielse. Kommittén styrdes från USA av kända politiska hökar under ledning av Bruce P Jackson, före detta chef för vapentillverkaren Lockhead Martin. Kriget i Irak startades utan stöd från FN och med motstånd från bland annat Tyskland, Frankrike och Sverige, men med stöd från Sveriges blivande utrikesminister Carl Bildt och den blivande utbildningsministern Jan Björklund, som ansåg att Sverige borde sända trupper till Irak och inte bara sitta på läktaren och titta på. Bildt trodde att kriget skulle vara över på fem sex veckor.
Vid Georgienkriget skrev han på sin blogg ett inlägg, där Rysslands ingripande jämfördes med Hitlers agerande i Mellaneuropa under andra världskriget. Ryssland protesterade mot jämförelsen. Ryssland förlorade 20 miljoner människor i kriget mot Tyskland och Sovjetunionens insatser i andra världskriget var avgörande för att Hitlertyskland krossades. Bildts skriverier var inte förankrade vare sig inom regeringen eller hos oppositionen.
I mars 2010 beslutade riksdagen att beskriva behandlingen av armenier och andra kristna grupper 1915 som folkmord. Bildt gick genast ut i sin blogg och förklarade att han struntade i riksdagsbeslutet. Han kontaktade också sin turkiske kollega och förklarade att regeringen inte delade riksdagsmajoritetens uppfattning.
I inledningen av oroligheterna i Nordafrika kommenterade Bildt situationen med att man måste eftersträva stabilitet. Vad för slags regimer som hade makten var tydligen av underordnad betydelse.
Tidigare skaffade sig andra länder en uppfattning om Sveriges utrikespolitik genom utrikesdebatter i riksdagen, tidningsartiklar, framträdande i radio och TV och pressmeddelanden. Men nu är det Carl Bildts blogg som gäller.
Carl Bildt förefaller ständigt vara på resande fot. Vad har han för mandat från regering och utrikesutskott när han far runt i världen? Riksdagens beslut bryr han sig uppenbarligen inte om.
Den 1 juli 2011 fängslades Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. De greps när de de försökte dokumentera Lundin Petroliums samarbete med en regim och en milis som har massmördat, fördrivit och våldtagit.
Som styrelseledamot i Lundin Oil åren 2000-2006 har Carl Bildt högst privata skäl att inte vilja hjälpa den som vågar rota i hans bagage som handelsresande i blod och olja.
Det är en skandal att Carl Bildt kunde bli utrikesminister. Det är en skam att han fortfarande är det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: