MODERAT ANSVAR FÖR BARNFAMILJER

I Eskilstuna-Kuriren den 24 oktober deklarerade Anna Kinberg Batra och Lotta Finstorp att de tar ansvar för barnfamiljerna och särskilt för ensamstående mammor. Genom jobbskatteavdraget påstod de att en ensamstående mamma fått 1000 kronor mer i plånboken varje månad. Hur de kommit fram till detta är oklart eftersom jobbskatteavdragets storlek är beroende av inkomstens storlek. Själva har Kinberg Batra och Finstorp med 56 000 kronor i månadslön genom jobbskatteavdraget fått ungefär 1800 kronor mer i månaden och ytterligare skattesänkningar genom att brytpunkten för statsskatt ändrats. De som lever på sjukpenning, föräldrapenning, arbetslöshetsförsäkring, aktivitetsstöd och pension har inte fått någonting alls. De har i stället fått lägre ersättningsnivåer.
Om Kinberg Batra och Finstorp läst tidningen Riksdag & Departement hade de vetat bättre. Enligt regeringens sätt att mäta har jobbskatteavdraget lett till en kraftig ökning av andelen barn till ensamstående som är fattiga i jämförelse med andra. Undersökningen har gjorts av Riksdagens utredningstjänst.
Att barn till ensamstående blivit jämförelsevis fattigare beror på att jobbskatteavdraget ökat inkomstklyftorna. I Sörmland har, som de två skribenterna uppger, antalet sysselsatta ökat, men det har också antalet invånare. I juli fanns det 13 124 arbetssökande i länet.
För 100 år sedan skrev Rickhard Sandler, som senare skulle bli statsminister och utrikesminister en bok med titeln Samhället sådant det är”. Han visade med siffror att bakom allt vackert tal om folk och nation fanns enorma orättvisor.
Från högerhåll har man aldrig gillat den typen av statistik. Under åren 1960 – 1990 genomfördes vart femte år folk- och bostadsräkning (FoB). Nu när det gått 20 år sedan senaste FoB vet ingen hur många som är trångbodda, inneboende, bor i andra hand eller är hemlösa.
Under år 2009 berördes 618 barn av vräkningar. År 2010 ökade antalet vräkningar av barnfamiljer och har fortsatt att öka 2011. Vid halvårsskiftet hade 350 barn varit berörda av vräkningar. I boken Vräkt (2010, författare Janne Flyghed, Anders Nilsson m.fl.) framhålls att det finns risk för att barn försvinner i statistiken. När det gäller umgängesbarn blir den förälder som vräks enkelt omdefinierad som ensamstående utan barn.
Vräkning av barnfamiljer är inget nytt fenomen. I betänkandet Vräkning och hemlöshet drabbar också barn (SOU 2005: 88) presenterades förslag till att komma tillrätta med problemet. Den uppmärksamhet som de vräkta barnen fick ledde till att regeringen i februari 2007 framlade en ”samlad strategi för arbetet mot hemlöshet”. Strategin har misslyckats.
Det saknas i stort sett helt uppgifter om vad som händer med dem som vräks. I boken Vräkt beskrivs ett familjeöde från början av 2000-talet. Orsaken till att Linda och hennes två barn sex och 14 år gamla vräktes från sin trerumslägenhet var en hyresskuld på 15 000 kronor. Linda hade haft ett vikariat. När detta tog slut försämrades en redan dålig ekonomi. I stället för att flytta till det vandrarhem som socialtjänsten erbjöd flyttade Linda till sin mormor som hyrde en tvårummare. Alla fyra bodde i samma rum och i lägenheten fanns inga spår efter att där bodde två barn. Två år senare var situationen den samma.
Är det rättvist att en del barn har eget rum och att andra delar rum med flera? Är det rättvist att en del barn har egen dator och mobiltelefon och andra inte? Är det rättvist att en del barn inte har råd delta i skolresor? Är det rättvist att en del föräldrar inte har råd att låta barnen delta i idrottsaktiviteter? Det finns många orättvisor att räkna upp. Det går sannolikt inte att skapa ett ekonomiskt jämlikt samhälle, men det går att göra det jämlikare – mer rättfärdigt. Det borde Kinberg Batra och Finstorp ägna sig åt i stället för vilseledande artiklar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: