MODERATERNA; VÅRDFÖRETAGEN OCH SOCIALDEMOKRATISKA IDÈERS DÖDGRÄVARE

Det finns naturligtvis ideologiska motiv bakom privatiseringen av skola, vård och omsorg. På moderat håll och från Svenskt näringslivs sida är det ett axiom att kapitalism är det samma som effektivitet. Men det är uppenbart att det kan finnas mer krassa motiv eftersom det finns starka band mellan Moderaterna och de bolag som tjänat stora pengar på den vanvård som avslöjats. På samma sätt kan det vara när skolor sålts ut till underpris.
Skandalerna kring Attendo och Carema har varit många. Utöver att äldre har vanvårdats har företagen ägnat sig åt avancerad skatteplanering och fört ut pengar till skatteparadis.
Attendo ägdes tidigare av miljardären och greven Gustaf Douglas, ledamot av Moderaternas partistyrelse. Inför valet 2006 drev Gustaf Douglas Rosenbadsfonden som samlade in pengar till Moderaternas valkampanj.
Kristina Axén Olin, tidigare finansborgarråd i Stockholm har ingått Carema Cares och Carema Sjukvårds gemensamma Advisory Board som fungerat som ett externt bollplank för att tillföra ny kunskap och vägleda företagen i etiska frågor som samhälls- och utvecklingsfrågor. Birgitta Holm, före detta ledamot i Stockholms kommunstyrelsen har varit med och fattat flera beslut om privatisering. Hon är numera chef hos Carema. Moderaternas ordförande i Stockholm Henry Sténson är delägare i PR-firman Brunswick som fått i uppdrag att sköta krishanteringen kring Caremaskandalerna.
VD för Attendo är Henric Borelius som är bror till Maria Borelius som utsågs till handelsminister av Fredrik Reinfeldt, men tvingades avgå när det visade sig att familjens fina sommarhus i Skåne ägdes av brevlådeföretag på skatteparadiset Jersey. Och att hon hade använt sig av svart arbetskraft och inte liksom flera av Reinfeldts ministrar inte betalat TV-licens. Vidare framkom att Skatteverket beslutat att skriva upp Maria Borelius skatt med mer än en miljon för åren 2002 – 2006. Bakgrunden var att Maria Borelius under dessa år påstått sig ha bott i Storbritannien medan Skatteverket ansåg att hon bott i Sverige där hon hade tillgång till bostad både i Djursholm och Falsterbo och dessutom styrelseuppdrag i svenska bolag.
Samtidigt som avslöjanden om görs om kopplingar mellan Moderaterna och vårdföretagen backar Socialdemokraterna från kravet om lagstiftning beträffande redovisning av bidrag till de politiska partierna och inleder i stället förhandlingar om en frivillig överenskommelse. Detta är minst sagt förvånande.
För ungefär ett år sedan deltog tidigare SSU-ordföranden Niklas Nordström i en TV-debatt: Han presenterades som en erfaren politiker och socialdemokrat. Han ansåg att Socialdemokraterna skulle städa bort frågor där partiet inte låg i takt med väljarna. Det handlade kärnkraftsfrågan, RUT-avdragen, fastighetsskatten och valfriheten inom vården. Niklas Nordström var då konsult vid PR-byrån Prime som några månader tidigare fått i uppdrag av Svenskt näringsliv att påverka den socialdemokratiska politiken mot en mer tillväxtvänlig politik.
Nu har avslöjats att Vidar Andersson också ingått i Caremas Advisory Board. Han har ansett sig vara en socialdemokratisk förnyare och har tidigare varit ordförande i Friskolornas riksförbund och är nu redaktör Folkbladet Östgöten. Är han socialdemokrat eller liksom Niklas Nordström en av socialdemokratiska idéers dödgrävare?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: