TID FÖR ANSVAR

I regeringsförklaringen 2010 uttalade Fredrik Reinfeld: ”Det är tid för ansvar”. Uttalandet har sedan återkommit i olika sammanhang. Det är väl Per Schlingman, med titeln statssekreterare i statsrådsberedningen men egentligen regeringens propagandaminister, som hittat på formuleringen. Meningen ”Det är tid för ansvar saknar ett ansvarstagande subjekt. Vem är det som skall ta ansvar och för vad?
Tar Reinfeldt och hans regering ansvar för att de ekonomiska klyftorna ökar? Eller vill de att klyftorna skall öka? Tar Reinfeldt ansvar för att vräkningen av barn ökar trots den uppmärksamhet detta har fått? Tar Reinfeldt ansvar för vårdskandalerna på våra äldreboenden där äldre människor får ligga nakna i sin egen avföring och dö av svält. Tar Reinfeldt ansvar för förfallet av våra järnvägar? Tar Reinfeldt ansvar för förhållandena i bostadsområden som Rosengård i Malmö? Tar Reinfeldt ansvar för bostadsbristen? Tar Reinfeldt ansvar för arbetslösheten?
Reinfeldt talar ofta om att det sjuksköterskor poliser och lärare som gynnats av regeringens politik. Det är lika osanning som när Moderaterna beskrev sin egen historia. Det är de rika som gynnats mest av jobbskatteavdrag, slopat fastighetsskatt, RUT-avdrag och ROT-avdrag. Samtidigt har pensionärer, sjuka och arbetslösa fått det sämre.
Vid årsskiftet skedde en del reformer. Sänkt restaurangmoms skall minska arbetslösheten. Reinfeldt tror att fler genom detta skall äta på restaurang. Kostnaden för sänkningen är mer än 5,5 miljarder. Om restaurangerna sänker sina priser är ovisst. Hittills är det ett fåtal som gjort det. De flesta restaurangägarna kanske stoppar den sänkta momsen i egen ficka. Priserna på restaurangerna är för övrigt redan höga så det blir i så fall de redan välbeställda som gynnas. Det är minst sagt en märklig tanke att Sverige skall äta sig ur arbetslösheten samtidigt som bostäder och järnvägar behöver rustas upp. Vad som i övrigt händer vid årsskiftet är att bostadsbidraget höjs med några kronor för barnfamiljer och pensionärer och att man satsar några miljarder på ett arbetsmarknadspaket. Reinfeldt talar ibland om att slå vakt om välfärdens kärna. Innebörden är oklar. Reinfeldt slår i varje fall inte vakt om välfärdsstaten. Den har han i raskt takt under drygt fem år hållit på att montera ned. Utöver överskottsmålet i budgeten saknar Fredrik Reinfeldt preciserade mål för sin politik. Vad är målet när det gäller arbetslösheten och vad är målet när det gäller statliga investeringar? När det gäller att sänka skatterna för redan välbeställde finns uppenbarligen inga gränser. Samtidigt försöker Reinfeldt med hjälp av sin propagandaminister framstå som ett slags landsfader och uttolkare av allmänintresset. Det finns diktatorer som agerat på det sättet. Här följer ett citat från en av dem:

Uppfattningsförmågan hos den stora massan är mycket begränsad och förståndet klent, men i stället är glömskan desto större. Utgående från detta faktum har varje verkningsfull propaganda att begränsa sig till ett fåtal punkter och i form av slagord köra med dessa så länge att även den siste förmår uppfatta vad dessa ord avser bibringa ( – – – ) All propaganda måste vara folklig och anpassa sin andliga nivå efter uppfattningsförmågan hos de mest inskränkta bland dem till vilka den riktar sig.

Reinfeldt gör nog en felbedömning av människors uppfattningsförmåga. Snart kommer många att inse hur fel den politik är som förs och kommer att ta sitt ansvar och kräva ett jämlikare samhälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: