ANSVARSLÖSHETENS STATSMINISTER FREDRIK REINFELDT

”Det är tid för ansvar” uttalade Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen 2010. ”Det är tid för ansvar” saknar ett ansvarstagande subjekt. Vem skall ta ansvar och för vad? Vem tar ansvar för vapenaffärerna med Saudiarabien? Försvarsminister Sten Tolgfors tar inget ansvar. Han sparkar på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som i sin tur skyller på politikerna. Fredrik Reinfeldt måste väl veta vilka beslut som regeringen har fattat. Det är hög tid att Reinfeldt träder farm och tar ansvar. Varför förlängde regeringen avtalet med Saudiarabien 2010? Vad kände Reinfeldt till om kungens resa till Saudiarabien i september 2010? I egenskap av hedersordförande i World Scout Foundation utdelade Carl XVI Gustaf förtjänsttecknet Bronsvargen till Saudiarabiens diktator kung Abdullah, som tog emot i sitt privata residens al-Janadriyah. Drottning Silvia var vid tillfället klädd i svart från topp till tå och dolde sitt hår. Kungen brukar ju tilldelas rollen av ”dörröppnare” som gynnar svensk export. Åkte han till Saudiarabien i tron att hans besök skulle öka Sveriges möjligheter att exportera dit och med Fredrik Reinfeldts välsignelse?
Göran Persson var statsminister och Leni Björklund försvarsminister 2005 när samarbetsavtalet (MOU:et) med Saudiarabien ingicks. I avtalet står bland annat: ”Parterna skall särskilt sträva efter att utbyta teknisk och ingenjörsmässig expertis i fråga om underhåll, utveckling och rekonstruktion av vapensystem, utrustning och reservdelar.” Varför ingicks avtalet? Handlade det enbart om att Saab och Ericsson skulle få sälja utrustning? Trodde Göran Persson, som ville franstå som storpolitiker att avtalet skulle skapa ”stabilitet i Mellanöstern? Gick man USA:s ärenden när man rustade upp Saudiarabien? Leni Björklund har vägrat att uttala sig. Men vad säger före detta statsministern Göran Persson.
Medan affärerna med Saudiarabien pågick för fullt kom Rädda barnens rapport om Barnfattigdom i Sverige. 2012 Under år 2009 levde 248 000 barn i fattigdom i Sverige. Barnfattigdomen hade fram till 2008 stadigt ökat efter krisåren på 1990-talet. Nästan en fjärdedel av Sveriges barn lever i fattigdom. Rädda Barnens rapport Barns hälsa i Sverige (2004) visar att det finns ett starkt samband mellan barns hälsa och ekonomisk utsatthet. Fredrik Reinfeldt tar inte ansvar för utvecklingen utan hänvisar till att 2009 var ett krisår. Under Fredrik Reinfledts regeringsår har skatterna sänks med mer än hundra miljarder. Klyftorna mellan rika och fattiga har ökat i alla åldrar. Vräkningen av barnfamiljer har ökat kraftigt. Den skenheliga Maria Larsson anser att regeringen gjort stora insatser bland annat höjt bostadsbidrag till familjer med barn. Men det har varit otillräckligt. (Se också Walburga Habsburg Douglas och fattiga barn)
Det talas nu ofta om Löfveneffekten när de positiva siffrorna för Fredrik Reinfeldt dalar. Löfven har ju inte gjort så stort väsen av sig. Det vore nog riktigare att tala om en Reinfeldts- effekt. Fler och fler inser att det inte räcker med att tala om ansvar. En statsminister måste också ta ansvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: