FLENS KOMMUN OCH PENSIONÄRENA

I ett inlägg med rubriken ”FLEN UTE PÅ DJUPT VATTEN” kommenterade jag den ”Nulägesanalys” som ligger till grund för ”Vision Flens kommun 2019”. I Nulägesanalysen uttrycktes stor oro över den ekonomiska belastning som antalet pensionärer i kommunen utgör. Flens kommun har ungefär 16000 invånare. Av dessa är 23 procent över 65 år och ungefär lika många är under 20 år. De som författat Nulägesanalysen, kanske någon av alla kommunens strateger, föreföll att tro att pensionärerna i Flens kommun försörjdes av kommunens invånare i arbetsför ålder. Så är det inte!
I senaste numret av PRO-tidningen redovisas en utredning som PRO i Oskarshamn gjort med hjälp av kommunens ekonomichef. Antalet invånare i Oskarshamn är ungefär 26000 av dessa är precis som i Flen ungefär 23 procent över 65 år. Oskarshamns kommuns budget 2011 var på totalt 1200 miljoner. Pensionärerna bidrog till budgeten med:
• Skatt på pensioner och livräntor 241 miljoner kronor
• Statsbidrag 40,6 miljoner
• Fastighetsavgift 10,5 miljoner
Av Oskarshamns kommuns budget betalar alltså pensionärerna en fjärdedel. Hela äldreomsorgen finansierar pensionärerna själva. Kostnaden 2011 var 278 miljoner när man dragit ifrån vad pensionärerna själva betalat i taxor och avgifter.
Vad som är svårt att beräkna är hur mycket hur mycket sysselsättning som pensionärerna skapar inom äldreomsorgen, bland hantverkare, inom affärsverksamheter mm.
Det mesta talar för att situationen i Flens kommun är ungefär likadan som i Oskarshamn. Det som stod i Flens kommuns Nulägesanalys var direkt missvisande och Flens kommun borde göra en liknande utredning som man gjort i Oskarshamn och i ett kommande nummer av Glimten be pensionärerna om ursäkt.
Pensionärerna i Flen bidrar gärna till det som barn och ungdomar är i behov av till exempel bättre skolor. Men kanske inte gärna till att utöka antalet strateger och projektledare i stadshuset. Sluta flumma i Flen och ta tag i det som påtagliga och verkliga problem.
Pensionärerna i Flens kommun borde ”tuffa till sig” och kräva bättre service från kommunens sida. Kommunen skulle till exempel kunna betala pensionärsorganisationernas lokalkostnader, bygga en boulebana inomhus för pensionärer och andra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: