CENTERPARTIET ÄR ETT HAVERERAT PARTI

Partiet startade en gång i tiden för att ta till vara böndernas intresse. Partiet kämpade inte för vare sig rösträtt eller demokrati. Under samarbetet med socialdemokraterna under 1930-talet och 1950-talet hade man en viss framgång när det gällde böndernas intressen. Men böndernas antal minskade. Man försökte då bredda sin bas genom att 1943 byta namnet Bondeförbundet till Landsbygdspartiet – Bondeförbundet. När befolkningen på landsbygden minskade försökte man 1957 bredda basen genom att kalla sig Centerpartiet – Bondförbundet och 1958 enbart Centerpartiet. Sina största framgångar hade partiet när Torbjörn Fälldin var partiledare. Han gjorde kärnkraften till en stor fråga, men blev en svikare när Barsebäck startade. Sedan dess har partiet hela tiden minskat. När partiet försökt hitta nya nischer har man svikit. Det gäller kärnkraften där man gått med på att nya kärnkraftverk får byggas och det gäller miljöpolitiken. Centerpartiet har aldrig varit ett folkrörelseparti och saknar ideologi.

       Innan Annie Lööf gifte sig hette hon Annie Johansson och hade en blogg. På den redovisade hon tre böcker som var hennes favoriter. Samtliga är utgivna på Timbros förlag. En av böckerna är ”Till världskapitalismens försvar” av Johan Norberg. En gång i tiden såg Bondförbundet kapitalismen som ett hot. Nu träder Annie Johansson fram som en av kapitalismens försvarare. Men ännu värre blir det när man tittar på hennes två andra bokval.

        Nästa bokval var ”Anarki, stat och utopi” från 1974, författad av Robert Nozick. I boken drar Nozick upp riktlinjer för hur samhället bör organiseras. Det han förespråkar är en nattväktarstat. Där samhällets gemensamma insatser i princip begränsas till försvars- och polisverksamhet. Omfördelning av välfärd är enligt Nozick förkastlig.

        Den tredje boken som Annie Johansson rekommenderade var ”Och världen skälvde” av Ayn Rand, vilken utkom 1957. Boken beskrivs av Annie Johansson som en filosofisk skönlitterär bok. Det är en övermänniskoskröna om modiga företagare som flyr från den parasiterande allmänheten i välfärdsstaten för att bygga en ny skön värld utan socialister och svaga människor.    

       I en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren innan Lööf blev vald till partiledare framställde ett antal äldre centerpartister Lööf som en nytänkare. Hennes inspirationskällor tyder inte på det. Som riksdagsledamot har hon motionerat om platt skatt, förespråkat svenskt medlemskap i NATO, motionerat om att utreda privatisering av Utbildningsradion och motionerat om avskaffande av Lagen om anställningsskydd. När Maud Olofsson tog upp frågan om slopande av det allmänna barnbidraget tyckte Annie Lööf att det var en genial tanke.  

        De ursprungliga centerpartisterna tycks vare sig läsa bloggar, tidningar eller riksdagsmotioner. Hade de gjort det hade Lööf aldrig blivit partiledare. Nu kan de skylla sig själva. Nu tar Lööf avstånd från vad hon sagt tidigare och de centerpartister som nu är samlade i Örebro klappar i händer. Men kan de lita på Lööf? En sådan tvärvändning som hon gjort verkar inte äkta. Centerpartiet är inget parti som vare sig värnar landsbygden, miljön, skyddar oss för kärnkraften eller vill ha minskade klyftor i samhället. Partiet har kidnappats av mörka krafter och har inget berättigande.

Annonser

Ett svar

  1. Första gången jag läst denna intressanta blogg. Delar helt dinanalys av mitt gamla parti, centern. Här får du i gengäld några rader om Cybercentern.
    http://runelanestrand.wordpress.com/2013/02/03/vad-ar-cybercentern/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: