EXCELLENSEN BILDT – VEM FÖRETRÄDER HAN?

I hemliga amerikanska diplomatdokument som publicerades av Wikileaks 2010 beskrevs Carl Bildt som ”envis”, ”arrogant” och ansågs ha ”begränsad” politisk kompetens. Bildt beskrevs också som någon som tror att han har mer makt och inflytande än han egentligen har, en ”medium size dog with big dog attittude”. Den som sett de två avsnitten på TV om excellensen Bildt har fått den här bilden förstärkt.

     Bildt har kritiserats bl.a. för sitt engagemang i Lundin Oil, för bristande insatser för att hindra massakern i Srebrenica, för att ha stött USA:s invasion av Irak, jämförelsen av Rysslands ingripande i Georgien med Hitlers agerande i Mellaneuropa under andra världskriget och bristande respekt för riksdagen. I mars 2010 beslutade riksdagen att beskriva behandlingen av armenier och andra kristna grupper 1915 som folkmord. Bildt förklarade att han struntade i riksdagsbeslutet.

            Regeringen Reinfeldt tycks ha lämnat över utrikespolitiken till Bildt. Tidigare skaffade sig andra länder en uppfattning om Sveriges utrikespolitik genom debatter i riksdagen, framträdande i massmedia och pressmeddelanden. Nu är det Bildts blogg som gäller. Han förefaller ständigt vara på resande fot. Vad har han för mandat från regering och riksdag när han far runt i världen? Vi får reda på att han träffar ett antal personer men vad förmedlar han för budskap? Vems ärenden går han?

       Carl Bildts politiska karriär baseras på ubåtsfrågan. Bortsett från U 137 har inga bevis för kränkningar framkommit. 1994 blev det klart att kavitationsljudet kunde åstadkommas av minkar. I början av år 2000 offentliggjordes dokument som visade att typljudet kunde orsakas av sillstim. I maj 2008 redovisade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) resultatet av analyser av om de ljud som spelades in i Hårsfjärden 1982 kom från en ubåt eller ett ytfartyg. Inspelningen har utgjort marinens tyngsta bevis för ubåtskränkning. FOI:s analys visade att inspelningen med mycket hög sannolikhet orsakats av taxibåten Amelia som befann sig i området samma dag.

      I december 1990 talade Bildt inför Kungliga krigsvetenskapsakademin. Han målade då  upp en bild där Sverige under 1980.talet varje år tre gånger utsatts för sovjetiska ubåtsoperationer med upp till 22 ubåtar inblandade. Sovjetunionen organiserade enligt Bildt ett antal diversionsförband av vilka ett var avsett för Sverige. Ett förband kunde bestå av åtta miniubåtar med en längd av 30 meter, 14 ännu mindre ubåtar med en längd av 10 meter av vilka en del var utrustade med larvband och attackdykare utrustade för att kunna förflytta sig snabbt. Bildts tal publicerades i Kungliga Krigsvetenskapsakademins handlingar och tidskrift 1992:1.

      Vilka intressen styrde Bildt under de år ubåtsfrågan var aktuell. Gick Carl Bildt USA:s ärenden för att försämra Sveriges förhållanden till Sovjetunionen och kullkasta Olof Palmes ansträngningar för internationell avspänning? Carl Bildt borde avkrävas en förklaring.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: