MAUD OLOFSSON FREDRIK REINFELDT OCH ANSVAR

När SAAB-affären pågick var Maud Olofsson näringsminister och upprepade likt en papegoja att hon inte riskerade skattebetalarnas pengar. Nu utpekas hon av regeringen som den enda minister som kände till Vattenfalls köp av Nuon. Den affären har kostat skattebetalarna 37 miljarder kronor. Maud Olofsson vill inte uttala sig. Men hon måste ju veta vilka inom regeringen som var informerade om Vattenfalls köp av Nuon. Vad uträttade Maud Olofsson som näringsminister? Hon låg bakom sänkningen av restaurangmomsen, som sannolikt inte ledde till fler sysselsättningstillfällen. Hon införde Rutavdraget som gör att de välbeställda får billig städhjälp. Hon sa ja till utbyggnad av kärnkraften. Hon har verkat för att försämra anställningstryggheten.

       Var det över huvud taget lämpligt att utse Maud Olofsson till näringsminister?

       I Sveriges televisions pratshow ”Hos Jidhe” gick Maud Olofsson 2007 till attack mot sina lärare i gymnasiet, vilket av många upplevdes som osmakligt. Men hennes attack var kanske ett försök att förklara sina dåliga gymnasiebetyg med tvåor i engelska, spanska, tyska, matematik och naturkunskap. Med ett sådant gymnasiebetyg skulle knappast Maud Olofsson ha kommit in på någon högskole- eller universitetsutbildning. Anders Isaksson skrev för några år sedan boken Den politiska adeln. Maud Olofsson förefaller att tillhöra adeln inom Centerpartiet. Hennes far var landstingspolitiker i Västerbottens län. Han var god vän med bland annat Torbjörn Fälldin och Börje Hörnlund. Efter sin gymnasieexamen blev Maud Olofsson bland annat ombudsman i Centerpartiets Ungdomsförbund i Västerbotten. När Börje Hörnlund blev statsråd i Carl Bildts regering 1991 blev Maud Olofsson politiskt sakkunnig. När regeringen Bildt avgick 1994 blev Börje Hörnlund landshövding i Västerbottens län och då fick Maud Olofsson anställning där och fortsatte sedan sin politiska karriär. Man kan undra om Länsstyrelsen i Västerbotten anställt fler handläggare utan akademiska meriter och med så svaga gymnasiebetyg som Maud Olofsson. 

       ”Det är tid för ansvar” uttalade Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen 2010. ”Det är tid för ansvar” saknar ett ansvarstagande subjekt. Vem skall ta ansvar och för vad? Vem tar ansvar för vapenaffärerna med Saudiarabien? Försvarsminister Sten Tolgfors tar inget ansvar. Han sparkar på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som i sin tur skyller på politikerna. Fredrik Reinfeldt måste väl veta vilka beslut som regeringen har fattat. Det är hög tid att Reinfeldt träder farm och tar ansvar. Varför förlängde regeringen avtalet med Saudiarabien 2010?  Det är dags att Fredrik Reinfeldt träder fram och tar ansvar för Vattenfalls förlustaffärer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: