LOTTA FINSTORP OCH VERKLIGHETEN

Ett riktigt arbetarparti sätter jobben främst skrev Lotta Finstorp i Eskilstuna-Kuriren den 20 september. Som ett tecken på detta framhöll hon att sysselsättningen ökat sedan 2006. Men Moderata samlingspartiet är inget arbetarparti. Sedan 31 december 2006 har Sveriges folkmängd till halvårsskiftet 2013 ökad med nästan 500.000 invånare. Det inte då särskilt anmärkningsvärt att antalet sysselsatta sedan 2006 ökat med 200.000.

       Lotta Finstorp förtiger att under den tid borgerliga alliansen regerat har sysselsättningsgraden minskat och arbetslösheten ökat. Den uppgår nu till drygt åtta procent.

       Moderaternas stora ide var jobbskatteavdrag. Somliga ekonomer ansåg att jobbskatteavdraget skulle leda till lägre lönekrav och att det blev billigare att anställa. Därmed skulle sysselsättningen öka. Jag vet inte om detta var moderaternas tanke. De kanske enbart ville öka klyftorna i samhället. I så fall har de lyckats.  Anders Borgs tanke bakom det femte jobbskatteavdraget är, enligt hans egna uppgifter, att det skall öka den inhemska efterfrågan och därigenom stimulera ekonomin.

       Från moderat håll framhålls ideligen att jobbskatteavdraget främst gynnar små- och medelinkomsttagare. Detta är inte sanning. Om kommunalskatten är 31,5 kronor uppnås nu maximalt jobbskatteavdrag cirka 1900 kronor vid en inkomst på 29 000 kronor per månad. Alla som tjänar mindre får ett lägre jobbskatteavdrag. Den som i år tjänar 20000 kronor får cirka 1350 kronor och den som tjänar 10000 cirka 780 kronor. Walburga Habsburg Douglas påstod i Eskilstuna-Kuriren 18 augusti 2011 att jobbskatteavdraget ger högst avkastning till dem som tjänar minst. Det är inte sant.

        Moderaterna handskas ofta vårdslöst med sanningen. De förfalskade sin historia när Sofia Arkelsten påstod att högern kämpat för demokrati och allmän rösträtt.  Walburga Habsburg Douglas påstod i Eskilstuna kuriren den 18 augusti 2012 att jobbskatteavdraget gynnar fattiga barn. De fattiga barnen finns bland sjuka, arbetslösa och pensionärer. Eftersom de inte får något jobbskatteavdrag är inte hennes påstående sant. Den 27 februari 2012 påstod Sofia Arkelsten i Svenska Dagbladet att ”Jämställdhet går framåt med jobbskatteavdrag”. Eftersom män generellt tjänar mer än kvinnor är det inte sant. De ekonomiska klyftorna mellan män och kvinnor ökar genom jobbskatteavdraget. Kvinnor är till exempel mer sjuka än män och drabbas därför hårdare än män när ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen sänks och den som är sjuk inte får något jobbskatteavdrag.

        Lotta Finstorp gör ett stort nummer av att alliansregeringen nu gör breda sänkningar av den diffrentsierade avgiften till a-kassan. Men hon talar inte om att det var den borgerliga alliansen som införde diffrensiseringen, vilket ledde till att hundratusentals anställde lämnade a-kassan eftersom den blev för dyr. Många av dessa är nu hänvisade till försörjningsstöd.

        Jobbskatteavdraget kostar nu 72 miljarder per år och med ett femte avdrag 84 miljarder. Dessa miljarder skulle ha kunnat satsas på bland annat bostadsbyggande, utbyggnad och underhåll av järnvägen, skolan, och äldreomsorgen. Miljarderna skulle ha kunnat ge hundratusentals jobb. Nu går jobbskatteavdragen bland annat till utlandsresor, nya mobiltelefoner och surfplattor och i en del fall till sparande. Detta minskar inte arbetslösheten.

       I sin bok ”Det sovande folket” förklarade Fredrik Reinfeldt att välfärdsstaten var en omöjlig konstruktion. Nu har han snart helt raserat välfärden påhejad av bland annat Lotta Finstorp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: